fbpx

Alles over zuivel tijdens afvallen


Zuivel past in een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Het bevat namelijk veel eiwitten, vitaminen en mineralen die goed zijn voor je botten en bloeddruk. Het zal je daarom misschien verrassen dat in fase 1 van het PowerSlim programma het gebruik van sommige zuivelproducten w.o. melk afgeraden wordt.

Zuivel en vetten

Melk en producten gemaakt van melk hebben vaak een hoog tot zeer hoog vetgehalte. Tijdens het PowerSlim koolhydraatarm dieet wil je graag dat je lichaamsvet wordt afgebroken voor het leveren van energie. Wanneer je teveel vetten inneemt door middel van voeding wordt dit proces niet optimaal benut. Daarom wordt geadviseerd om je vet inname te beperken. Zuivelproducten die erg veel vet bevatten zijn bijvoorbeeld boter en roomkaas.

Lactose

Zuivel bevat lactose, dat ook wel melksuiker wordt genoemd. Lactose wordt in je lichaam omgezet in glucose en galactose. Dit zorgt ervoor dat je bloedsuiker stijgt, wat ketose kan onderbreken. Dit is niet bevorderend voor gewichtsverlies. In bijvoorbeeld melk en joghert zijn van nature veel melksuikers aanwezig dus vandaar dat het in fase 1 niet is toegestaan om te gebruiken. Daarnaast wordt melk niet gezien als eetmoment maar als drinkmoment. Kwark bijvoorbeeld neem je als eetmoment.

Verantwoorde keuzes

Zuivel eten in fase 1 is toegestaan, je mag bijvoorbeeld magere griekse yoghurt, magere kwark of Ijslandse skyr omdat deze zuivelproducten in verhouding weinig vetten bevatten. Kies als beleg voor light kaas spreads of voor huttenkase. Hüttenkäse is een zeer goede keuze omdat het zeer veel eiwitten bevat. Daarnaast zijn zuivelproducten met 0% vet ook een goede optie, zoals 0% griekse yoghurt. Let er dan wel op dat deze producten niet een hoog koolhydraatgehalte bevatten. Lees daarom goed de etiketten en vergelijk light producten met de normale versie om te bekijken wat het verschil is. Eet deze producten wel met mate.

Veel zuivelproducten (liefst in volle vorm) komen weer terug op het menu in fase 2 van het PowerSlim dieet! 

Mager versus vol

In een gezond leefstijlpatroon proberen we zo natuurlijk mogelijk en gevarieerd te eten. Daarom adviseren we vanaf fase 2 over te stappen op volle zuivelsoorten i.p.v. de magere. Deze zorgen ook sneller voor een verzadigd gevoel, houden je bloedsuikerspiegel stabiel en daarnaast is gepasteuriseerde zuivel ontdaan van goede bacteriën die voordelig zijn voor de spijsvertering. 

In onderstaande tabel heb ik weergegeven wat de verschillen zijn in magere, halfvolle en volle zuivelproducten. Je ziet hierin ook duidelijk dat volle varianten niet altijd slechter zijn dan magere qua koolhydraten maar dat melk en yoghurt duidelijk meer koolhydraten bevatten dan kwark en griekse yoghurt. Qua eiwitten scoort de kwark het hoogst en is dus binnen het koolhydraatarm eten het perfecte tussendoortje of eetmoment!

Zuiveltabel per 100 gram

Yoghurt Vol 3.5 4.5 3.8 65
Yoghurt Halfvol 1.6 4.7 3.5 49
Yoghurt Mager 0.1 4.5 3.4 33
Melk Vol 3.4 4.3 3.7 62
Melk halfvol 1.5 4.8 3.4 46
Melk Mager 0.1 5.1 3.9 37
Karnemelk ongesuikerd 0.4 4.5 2.5 32
Kwark Vol 9.1 4.3 7.8 130
Kwark halfvol 4.5 3 12 100
Kwark mager 0.5 3.5 9.9 53
Griekse Yoghurt 10% 9.5 3.5 4.8 119
Grieks Yoghurt 0% 0.4 3.5 10.2 56

Deel dit bericht:

Lees meer...

Slanke & koolhydraatarme BBQ tips

Slanke & koolhydraatarme BBQ tips

Eindelijk schijnt de zon en lopen de temperaturen op, heerlijk! Wat is er nu gezelliger dan op een warme zomeravond buiten barbecueën? Gelukkig past barbecueën

12 weken zomerprogramma Ps food and lifestyle Beautyfarm LaSarel

Stralend de zomer in

Vanaf nu kun je het 12 weken zomer programma starten met het PS food and lifestyle programma! De zomer is weer in zicht. Lange zomeravonden,

NIEUW!

Healthy Skin Program

Heb jij huidproblemen zoals acne, acne rosacea, hyperpigmentatie of eczeem?

Healthy skin program beautyfarm lasarel
Chat openen
Stel je vraag
Hallo, waarmee kan ik je helpen?