fbpx
 • Harsen of scheren? Wat zijn de voor -en nadelen?

 • Harsen of scheren? Wat zijn de voor -en nadelen? Wil je weten of je het beste kunt harsen of scheren? Lees dan hier verder in de blog harsen of scheren…

  Tegenwoordig willen we allemaal een zo glad mogelijk lichaam zonder haren. In de praktijk komen we nogal veel overbeharing tegen. Zowel bij mannen als bij vrouwen. Iedereen heeft ook een ander beeld bij “overbeharing”. Er zijn mensen die donsharen al overbeharing vinden en willen dan ook ieder sprietje haar weg hebben. En er zijn mensen die echt overbeharing hebben (donker en duidelijk zichtbaar). Teveel haar kan dan ook grote psychische invloeden hebben. Je kunt je er echt voor schamen en denken dat heel de wereld jou haren ziet.

  Hoe ontstaat overbeharing?

  In onze puberteit ontwikkelen zich onze geslachtshormonen en deze bevorderen de haargroei in onze schaamstreek, oksels, benen en bij mannen de baardgroei. Wanneer bij de vrouw de mannelijke hormonen de overhand nemen ontstaat er bij vrouwen ook overbeharing op het gezicht. Dit kan dus in de puberteit gebeuren maar ook op latere leeftijd in de overgang.
  Erfelijkheid speelt ook een rol. Vaak zie je dat wanneer ouders veel beharing hebben, kinderen dit ook hebben.

  Ontharingsmethodes

  Tegenwoordig kun je op verschillende manieren ontharen. Je kunt mechanisch ontharen zoals scheren, ontharingscrème en ladyshave. Bij deze methodes haal je alleen de haar tot aan de huid weg. Het nadeel is dat je haar weer vrij snel terug komt en wanneer je haar gaat groeien voel je stoppeltjes. Het voordeel is dat je dit gemakkelijk zelf kunt doen en relatief weinig kost.
  Depilatie ontharen zoals harsen, epileren of epilady zijn methodes waar je de haar inclusief de haarwortel weghaalt. Doordat je de wortel verwijderd blijft de haar langer weg en krijg je weer een zachte haar terug. Het nadeel is dat de haren minimaal een 0.5-1 cm lengte moeten hebben. Wanneer je handig bent kun je het bij jezelf toepassen maar je kunt het ook laten doen door een schoonheidsspecialiste.

   

  Ook is het mogelijk om langdurig te ontharen d.m.v. Laser, IPL of elektrisch epileren. Bij deze methodes worden de haarwortels verwarmd tot ±70 graden waardoor de wortel en de omliggende cellen van het haarzakje worden vernietigd en de haar voor een aantal maanden en zelfs jaren weg blijft. Wanneer de haar toch nog gaat groeien zal deze zwakker zijn en dus dunner en zachter. De behandeling moet herhaald worden volgens de haargroeicyclus (4-6 weken) totdat het gewenste resultaat is bereikt. Het is verstandig om deze behandeling te ondergaan bij een gecertificeerde huidtherapeut of schoonheidsspecialiste. Deze mensen weten wat ze doen en hebben de kennis in huis om jou huid en haren goed te behandelen zonder blijvend ander letsel.

  Wat kies jij?

  Om te beslissen welke ontharingsmethode bij je past kun je het beste de behandelingen uitproberen. Zet ook voor jezelf op een rij of je langer resultaat wilt, of je zelf wilt ontharen of dat je het professioneel wilt laten doen. Wanneer je een gevoelige huid hebt en snel irritaties dan is harsen een betere methode dan scheren. Je hoeft harsen minder vaak te herhalen en daardoor krijgt je huid weer de kans om te herstellen.

  Kortom: ontharen is voor iedereen mogelijk! Kijk hier voor het maken van een afspraak.

   

×