fbpx

Vitamine in je crème, wat doen ze eigenlijk met je huid?


Iedereen kent ze, vitaminen zijn natuurlijke stoffen die belangrijke processen in ons lichaam stimuleren. Zoals bijvoorbeeld celgroei, spijsvertering, verhoging van de weerstand en een gezonde huid. Er zijn 13 soorten vitamine, aangeduid met A B C D E enz. Daarnaast worden ze veel gebruikt in crèmes en cosmetica. Maar wat doen ze met eigenlijk met je huid?

De pure vitamine vorm is vaak onstabiel voor toepassing in huidverzorgings-producten. Licht, warmte, zuurstof en water zorgen voor de ontleding van pure vitaminen en hierdoor worden de ‘echte’ vitaminen vrijwel nooit gebruikt in deze producten. Aangepaste vormen van vitaminen zorgen voor meer stabiliteit en houdbaarheid. Luchtdichte verpakkingen zijn dan ook het beste om een goede vitamine crème te verpakken. Dus koop nooit een vitamine crème in een potje! De kwaliteit gaat snel achteruit wanneer er iedere keer zuurstof bij komt. Een pompverpakking is het beste. (Gelukkig heeft LaSarel die ;)).

De meest voorkomende vitaminen op een rij:

Vitamine A

Vitamine A, ook wel retinol genoemd, wordt in huidverzorgingsproducten in een gemodificeerde vorm toegepast. Op de ingrediënten (INCI) lijst zie je vaak retinyl acetaat, retinyl palmitaat of retinyl linolaat staan. Dit zijn afgeleide, vaak synthetische, vormen van vitamine A die de functies min of meer kunnen over-nemen. Een vitamine A tekort uit zich door een ruwe, droge en schilferige huid. Vitamine A werd daarom eerst toegepast als middel voor behandeling van een probleemhuid (acne, e.d.). Tegenwoordig is de positieve werking ook bewezen voor zogenaamde anti-aging gezichtsverzorgingsproducten.

Vitamine E

Vitamine E is één van de meest huidvriendelijke ingrediënten. Dit is de reden dat vitamine E in vele huidverzorgingsproducten wordt toegepast. Het bestaat uit 8 verschillende vitaminen en is vet oplosbaar. De generieke INCI/ingrediëntennaam is tocopherol of tocopheryl acetaat. Vitamine zorgt in ons lichaam voor de weerstandsopbouw tegen infecties. De belangrijkste functie van vitamine E is de bescherming van de huid tegen vrije radicalen. Zonlicht (UV-A & UV-B) dringt de huid binnen en vormt hierbij vrije radicalen. Deze vrije radicalen beschadigen belangrijke huidbouwstoffen, zoals eiwitten, lipides, collageen en DNA.

Vitamine E is de meest voorkomende anti-oxidant in de huid dat deze vrije radicalen kan deactiveren. Vitamine E bevattende huidverzorgingsproducten geven vele positieve eigenschappen door, zoals:

• Bescherming tegen zonlicht, vermindering van rimpels en lijntjes door zogenaamde “photo-ageing”;
• Vermindering van het trans epidermaal vochtverlies, versterking van de barrière-functie van de huid.

Vitamine E heeft dus zowel “anti-ageing” als “moisturizing” eigenschappen.

Vitamine C

Vitamine C is essentieel voor de vorming van collageen (bindweefsel). Dit is nodig om de huid te verstevigen. Toegevoegd aan een reageerbuisje met fibroblasten zorgt vitamine C voor een drastische aanmaak ervan. Ook op de menselijke huid stimuleert de vitamine de vorming van collageen (abstract). Verder kan het ingrediënt acne en pigmentvlekken verminderen, en werkt het bij rosacea. In klinisch onderzoek is gebleken dat de huid van proefpersonen na langdurig gebruik van het ingrediënt egaler en steviger werd. Daar komt nog eens bij dat vitamine C een antioxidant is en uv-schade kan beperken. Al met al is de vitamine dus bijna een ‘verplicht nummer’ in je cosmeticaproduct.

Er zijn enkele voorwaarden aan het gebruik van vitamine C in huidverzorging:

• Vitamine C werkt alleen in hoge concentraties (minstens 4% nodig). Om erachter te komen of er inderdaad voldoende in een product aanwezig is, kun je naar de ingrediëntenlijst kijken: de stof moet bovenaan vermeld staan, of in ieder geval terug te vinden zijn in het eerste 1/3 deel van de ingrediëntenlijst.
• Vitamine C werkt het beste in combinatie met andere antioxidanten. Vitamine C en vitamine E vormen een gouden duo.
• Vitamine C is zeer instabiel en kan heel slecht tegen vocht, licht en zuurstof. Geoxideerd vitamine C ( gereageerd met zuurstof in de lucht) verliest niet alleen zijn werkzaamheid, maar kan zelfs voor de vorming van zuurstofradicalen zorgen (het tegenovergestelde effect dus). Dit maakt een product met het ingrediënt in een pot of glazen flesje is in ieder geval niet zinvol.

Conclusie

Zoals je gelezen hebt is het gebruik van vitaminen is cosmetica een behoorlijk ingewikkeld proces. Laat je dus niet verleiden door een mooie verpakking of prijs. Laat je goed adviseren door een (schoonheids) specialist en lees goed de ingrediëntenlijst.


Deel dit bericht:

Lees meer...

Zet de stap naar jou leefgewicht!

Wil jij graag aan de slag met jouw gezonde voornemens?

Doe mee met de
30 dagen challenge

Chat openen
Stel je vraag
Hallo, waarmee kan ik je helpen?