fbpx

Waarom komkommer super gezond is!


Waarom komkommer super gezond is? Komkommer behoort tot de top 3 meest gekweekte groente in de wereld en staan bekend als één van de beste voedingsmiddelen voor je algemene gezondheid. Het is zelfs zo dat komkommer vaak wordt beschouwd als superfood. 

Komkommer wordt vaak door mensen gezien als groente waar niets meer in zit dan water. Een verfrissende opvulling voor in je salade of als tussendoortje, maar dat is het dan ook wel. Toch is een komkommer veel meer dan dat! Deze groente bevat juist een heleboel andere goede stoffen waardoor het eten ervan enorm veel gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. Ik heb de voordelen hieronder voor je op een rijtje gezet.

1. Het vult je dagelijkse vitamines aan

Niet alleen is het hoge percentage belangrijk voor de rehydratie van het lichaam, ook helpt dit het lichaam om gifstoffen af te voeren. Komkommers bevatten de meeste vitamines die het lichaam dagelijks nodig heeft.

TIP: vergeet niet dat je de schil van een komkommer moet laten zitten. Waarom? Hier zit namelijk super veel vitamine C in (ongeveer 10% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid).

2. Het rehydrateert je lichaam

Te druk om gedurende de dag genoeg water te drinken? Eet dan een koude komkommer. Het is namelijk zo dat een komkommer voor 90% uit water bestaat! Zeker weten dat dit jouw glazen water compenseert.

3. Het vermindert hitte in/op je lichaam

Het eten van komkommer verzacht de pijn veroorzaakt door brandend maagzuur.

4. Het schakelt gifstoffen uit

Al het water dat in een komkommer zit heeft het effect van een bezem: het veegt verspilde stoffen uit je lichaam.

TIP: Eet regelmatig komkommer en je zal de kans op nierstenen verkleinen.

5. Het functioneert als snelle opkikker

Laat de koffie en de redbull maar staan. Door de vele vitamine B die in komkommer zit, kun je deze beter pakken!

6. Het voorziet je lichaam van huidvriendelijke mineralen

Door de kalium, magnesium en silicium in komkommers gebruiken veel spa’s dit als basis voor behandelingen.  

7. Het verbetert de spijsvertering en helpt bij gewichtsverlies

Door de weinige calorieën en het vele water in komkommer is dit het ideale voedingsmiddel voor mensen die gewicht willen verliezen. En juist door het vele water én de vezels in komkommer wordt de spijsvertering ook geholpen.

Juist hierdoor kan het lichaam zich op een effectieve manier ontdoen van gifstoffen uit het spijsverteringssysteem.

“Dagelijks komkommer eten kan worden beschouwd als een medicijn tegen chronische verstoppingen.”

8. Het verhelpt diabetes en vermindert cholesterol

Wist je dat de sap van komkommer een hormoon bevat dat de alvleesklier nodig heeft om insuline te produceren? Dit schijn super goed te zijn voor diabetici. Ook heeft onderzoek bewezen dat er bepaalde bestanddelen in komkommer zijn die het cholesterolniveau helpen verlagen.

Verder bevatten komkommers veel kalium, magnesium en ook vezels. Deze werken goed bij het onder controle houden van de bloeddruk.

Of je nu een lage-, of juist hoge bloeddruk hebt, dit is in beide gevallen goed te behandelen met komkommer.

9. Komkommer neemt slechte adem weg

Hoe komkommer slechte adem wegneemt? Druk een schijfje komkommer 30 seconden lang tegen je gehemelte aan met je tong. Je zult merken dat het helpt door dat de fytochemicaliën in komkommer de bacteriën in je mond doden. 

10. Het maakt je haar en nagels glad/sterk

Komkommers bevatten silicium (kiezelzuur), dit laat je haar en nagels glimmen en ook maakt het ze sterker. De silicium én zwavel in komkommer helpen ook de haargroei stimuleren.

11. Het helpt tegen een kater

Om een kater / hoofdpijn in de morgen tegen te gaan zou je,voordat je naar bed gaat, een paar schijfjes komkommer moeten eten. Waarom? Omdat komkommer veel vitamine B, suiker en elektrolyten bevat; die zorgen voor de nodige voedingsstoffen én verlagen de kracht van een kater of hoofdpijn.

12. Komkommer houdt je nieren in goede conditie

Het eten van komkommer verlaagt je urinezuur level in je lichaam, waardoor je nieren gezond blijven.

Voedingswaarde komkommer

Het klopt dat er een heleboel water in deze groente zit, maar liefst 95%. Toch is dat juist al een reden waarom een komkommer zo gezond voor je is. Een stuk komkommer van 100 gram bevat maar 14 kcal. Ook bevat het maar weinig koolhydraten en suikers. Maar het bevat wel weer een heleboel vezels. Deze vezels brengen veel gezondheidsvoordelen met zicht mee en zijn bovendien ontzettend goed voor je stoelgang. Zeker een snack dus die je gerust vaak kunt eten.

 

Bron: The perfect you

Vind je komkommer wat saai smaken?

Klik hier voor een lekker komkommer recept


Deel dit bericht:

Lees meer...

Zet de stap naar jou leefgewicht!

Wil jij graag aan de slag met jouw gezonde voornemens?

Doe mee met de
30 dagen challenge

Chat openen
Stel je vraag
Hallo, waarmee kan ik je helpen?