Wat is zeekraal?
Officieel is zeekraal een geslacht van zoutdragende succulenten uit de amaranthfamilie. Succulenten zijn vetplanten, die water opslaan in een deel van zijn lichaam, dit kan zowel in wortel, steel, stam of bladsucculenten zijn. Het is, zoals veel wordt gedacht, geen zeewier of alg, maar een plant. De planten groeien in zoutmoerassen, tussen mangroven en op stranden. Van nature komen de soorten voor in zowel Amerika als Europa.
De meeste soorten worden niet hoger dan gemiddeld 30 cm, en het blad is zeer klein en schubachtig. Vrijwel de meeste soorten zijn groen, maar verkleuren rood in de herfst. De tweeslachtige bloemen worden door de wind bestoven. De vruchten bevatten een enkel zaadje.
Zeekraal wordt beschouwd als een zilte groente. Het kan zowel boven als onder zeewater groeien. De soorten, die we meest tegenkomen in Nederland zijn de langarige zeekralen, de kortbloemige zeekralen, en kortarige zeekralen. De kortarige zeekraal wordt meest gegeten.
Superfood
Net als zeewieren en algen, is zeekraal ook méér dan gezond. Het bezit een imposant rijtje aan voedingsstoffen:
– Bevat veel natrium, kalium en magnesium. Allemaal mineralen die voor ons lichaam onmisbaar zijn voor het goed functioneren van o.a de organen.
– Er zitten erg veel B-vitaminen in zeekraal.
– Bevat ruim vitamine A en C
– Bevat veel fosfor, zwavel, calcium, ijzer, zink, en koper
– Bevat aardig wat vezels
– Bevat jodium
– Verlaagt de bloedsuiker spiegel
– Het stimuleert enzymen die de werking van de lever bevorderen
– Goede anti-oxidant
“Zeekraal heeft 3x zoveel mineralen dan broccoli, spinazie en knoflook”
Zeekraal bevat aardig wat jodium, waardoor het zeker geen verkeerd idee is, om het dagelijks op je menu te zetten als je geen brood eet. Maar ook veganisten en vegetariërs kunnen zeekraal wel wat meer op hun menu zetten.
Zeekraal kin je het beste vers kopen. In de biowinkel kun je verse zeekraal kopen. Deze is ook 100% biologisch. Er is ook zeekraal verkrijgbaar in de supermarkt, zoals AH en Plus. Deze zijn niet biologisch.
Zeekraal eettips:
Zeekraal kun je echt overal in combineren. De kortarige zeekraal wordt het meest gegeten. Hij is prima te blancheren, stomen en roerbakken maar kan ook rauw door een salade gedaan worden. Wanneer je het PowerSlim programma volgt mag je in fase 1a er ongeveer 50 gram per keer van eten. Dit komt omdat de superfood toch nog best wat koolhydraten bevat. (9,1 gr. Per 100 gr.)
Klik op de foto voor een lekker Zeekraal salade recept!