fbpx

Voeding en acne; wat is het effect?


Over voeding en acne en het effect daarvan is in de literatuur weinig over te vinden. Maar in de praktijk weet ik inmiddels wel al beter! Wanneer ik in de praktijk iemand behandel met acne probeer ik er ook achter te komen wat de relatie is met voeding. Het blijft ook vaak een speld in een hooiberg om erachter te komen welke specifiek voedselbron de talgproductie verhoogt. Toch zijn er sterke aanwijzingen dat bepaalde stoffen bij bepaalde personen de acne kunnen verergeren. In deze blog ga ik daar dieper op in.

Waardoor ontstaat acne?

De hyperactiviteit van de talgklier ontstaat door:

  • toename van Androgene hormonen (in de puberteit)
  • verhoging van het luteïniserend hormoon (LH) bij vrouwen in de menstruatiecyclus
  • verandering van de hormoonspiegels van oestrogeen tijdens de menopauze die ervoor zorgt dat de verhouding tussen androgene en oestrogenen anders wordt.
  • insuline en insuline-like-growth factor (IGF-1)
  • stress
  • genetische invloed

Het IGF-1 hormoon licht ik in deze blog uit omdat dat ook terug te vinden is in onze voeding. 

Wat is het IGF-hormoon?

Voeding kan de hormoonbalans verstoren waardoor acne verergert, IGF-1 is een groeihormoon. Dit hormoon is bijvoorbeeld bij pubers al in hoge mate aanwezig omdat ze in een groeispurt zitten. Helaas zit onze bio-industrie vol met dit hormoon zoals in vlees en altijd in zuivelproducten. Uit studie’s blijkt dat bij pubers maar ook bij volwassenen dit groeihormoon al veel aanwezig is, laat staan als je dan ook nog eens veel vettere vleessoorten en zuivel neemt.

Snelle suikers

Door het nemen van veel snelle suikers zoals snoep, suikerhoudende drankjes (bijv. energiedrankjes), fastfood maar ook veel fruit, stijgt je insuline en het IGF-1 hormoon in je bloed. Beide zorgen voor:

  • meer talgproductie
  • sterke verhoorning van de huid
  • meer aanmaak van androgene hormonen 

Daarnaast zorgt een hoge insuline piek voor een drastische daling van de bloedsuikerspiegel met als het gevolg dat het lichaam veel stress ervaart. Door stress wordt het hormoon cortisol aangemaakt en krijg je nog meer zin in zoet. En zo houd je de cirkel rond.

Welke voeding vermijden bij acne?

Na dit ingewikkelde verhaal wil je natuurlijk weten welke voeding je nu beter wel en niet kunt eten. In het schema hieronder heb ik een aantal voorbeelden gezet en daar tegenover voorbeelden welke producten je dan kunt vervangen.

Voeding met snelle suikers
(hoge glykemische index)
Voeding met langzame suikers
(lage glykemische index)
Frisdrank Water, groene thee, ranja zonder suiker
Boterham, sandwich Zuurdesum, havermout
Melk, yoghert Soja yoghert naturel, kokosmelk,
Varkensvlees Tofu/Tahou, verse vis (geen kweekvis), kip
Snoep, koek Bosbessen, kersen, groente (rauwkost)
Suiker Stevia
Pasta, rijst, aardappels Bloemkoolrijst, kikkererwten, wortelpeterselie

 

Uiteraard is het van belang dat je veel varieert, probeer om de 2,5 uur iets te eten maximaal 6x per dag. Voeg ook regelmatig noten toe en gebruik bijvoorbeeld zaden zoals hennepzaad of chiazaad in je salade.

Belangrijke extra vitamines

Vitamine A zorgt ervoor dat eiwit en talg niet vast komen te zitten onder de huid en het reguleert de huidcyclus. (Vitamine A is niet geschikt tijdens de zwangerschap). Vitamine C is noodzakelijk voor de vorming van nieuw collageen en stimuleert wondheling. Vitamine D speelt een belangrijke rol bij de celdeling zoals in het immuun(afweer)systeem. Zink werkt kalmerend en voorkomt de groei van de Propionibacterium acnes, een bacterie die ontstekingen veroorzaakt. Vitamines kun je als supplement innemen. Het is goed om elke dag een multivitamine te slikken.

Drinken

Drink voldoende water. Water hydrateert het lichaam en zorgt voor een gevulde, gezonde huid. Hydratatie helpt afvalstoffen af te voeren die huidproblemen veroorzaken. Vocht is een transportmiddel voor onze huid. Drink ook zuivere thee soorten zoals brandnetel thee of mariadistel thee. Wil je geconcentreerd vocht binnenkrijgen? Eet dan de groentes die veel vocht bevatten zoals wortel, komkommer en rauwkost. Deze zijn veel zuiverder dan water en bevatten meer mineralen die je huid oppeppen. Gezonde tip: Eet bij je lunch en avondeten 100-200 gram rauwkost.

Resultaat: Detox van uw huid en lichaam.

Het kan zijn dat de huid eerst verslechterd bij aanpassing van de voeding voordat je verbetering ziet. Dit komt omdat de huid en het lichaam een ontgiftingsfase doormaken. De huid vernieuwt elke 4 tot 6 weken. Na 6 weken kun je al verbetering zien maar misschien nog niet zoveel als je had gehoopt. Het kan wel 3 maanden duren voordat je huid echt zichtbaar verbeterd en wel een jaar om te wennen aan een nieuw voedingspatroon. Wanneer er eerst verslechtering optreedt, kan dit een goed teken zijn: de huid is druk bezig met detoxen. Stop dus niet meteen! De afvalstoffen moeten er eerst uit voordat de huid verbetert.


Deel dit bericht:

Lees meer...

Chat openen
Stel je vraag
Hallo, waarmee kan ik je helpen?